כל בתי הכנסת במרוקו ישופצו- אמר המלך מוחמד ה -6
February 14th, 2013
ראש ממשלת מרוקו, עבדאלילה בנקיראנה,Abdelilah Benkirane) ), ראש העיר פאס, המזכיר הכללי של מפלגת איסתיקלאל מר חמיד חבאט וגורם בטחוני בכיר נכחו בחנוכת בית הכנסת המשוחזר בפאס. ראש הממשלה האיסלאמית, עבדאליה בנקיראנה, ייצג את מלך מרוקו מוחמד השישי, בטכס אשר ציין את סיומו של פרויקט שיקום בית הכנסה מהמאה ה -17 וחנוכתו. בשנת 2011, כאשר החוקה החדשה נכנסה לתוקף, אמר המלך כי בתי תפילה יהודים ברחבי מרוקו צריכים להיות משוחזרים על רקע האביב הערבי המתפשט ברחבי צפון אפריקה.
שיקום בית הכנסת סלאט אלפאסין ((Slat Alfassiyine הנמצא בלב פאס, אחת הערים העתיקות בעולם שנבנתה בימי הביניים, ומהווה מרכז תרבותי-רוחני במדינה, מסמלת את ההתייחסות והחשיבות של ההחלטה שבחוקה.
ראש הממשלה דיבר בשם המלך וציין: "שיקומו של בית הכנסת הוא עדות משכנעת לעושר הרוחני של דו קיום, של סובלנות והרמוניה הטבועים עמוק בנפשם של המרוקאים ,על כל קשת המרכיבים השונים של האומה".
בעבר, עשרות של קהילות יהודיות היו פזורות בכל צפון אפריקה. כל אותן קהילות התקיימו עד 1948, השנה בה התחילה המלחמה בין מדינות ערב וישראל שגרמה לעזיבה גדולה של יהודים שחיו בכל המדינות הערביות-מוסלמיות .
ב 1900 חיו בפס כ- 10,000 יהודים, ואילו כיום יש בכל מרוקו פחות מ – 3000 יהודים. ניתן למצוא מספר קטן של יהודים (דתיים וחילונים) בערים פאס, קזבלנקה, מראקש ואסאוריה.
יהודים אלו החיים במרוקו, מוגנים מרדיפות על פי החוק.
המלך טוען שעיסוקם של היהודים במרוקו ממלא תפקיד מכריע בזהות הלאומית של המדינה ולכן אינו רודף אותם.
הטכס המכובד של חנוכת בית הכנסה המשוחזר, פרויקט שקיבל מימון של 215.000 $ מגרמניה, נערך "במדינה" ( העיר העתיקה), בין מבוך של סמטאות צרות בהן סוחרים מכרו את מרכולתם, מקום אשר קיבל את ההכרה של אונסק"ו כאתר לשימור על ידי מורשת עולמית, בשנת 1981.
פאס נמצאת בין מספר ערים המאמצות אנשים מרקע אתני ודת שונה.
בשנה שעברה, כך נכתב במאמר, מצאו במליליה (Melilla) - עיר ספרדית אוטונומית הממוקמת בקצה הצפון-מזרחי ביותר של מרוקו שנוצרים,יהודים ומוסלמים "מכינים את הקרקע" לאינטגרציה תרבותית ודתית מובהקת.
25.02.2013 תרגום ועריכה דני הירשטיין
hirschstein.dan@gmail.com